10.9.2023 Nupun tutkimusvuosi

Vuosi 2023 on ollut tutkimusten vuosi Nupulle ja konkretisoinut sen, mitä tarkoittaa risteytyskoiran omistaminen: paaaaljon tutkimuksia... Emmehän ole kasvattamassa mitään sekarotuisia emmekä design-koiria, vaan parantamassa olemassa olevan rodun perimää. Siksi on tärkeää tutkia tarkasti, ettemme toisi rotuun uusien, toivottujen geenien rinnalla mitää ei-toivottuja tuliaisia.

Jo vuonna 2022 tehtiin tästä työlinjaisen cockerin kanssa toteutetusta risteytyspentueesta Wisdom Panelin geenitestit. Siitä selviää jos vaikka mitä. Olennaisimpia ovat tiedot joistakin periytyvistä sairauksista, mutta lisäksi sieltä näkee myös, minkälaisia ulkomuoto-geenejä kukin koira periyttää. Mielenkiintoisin tulos tästä paketista oli varmastikin geneettinen monimuotoisuus, joka oli Nupulla 44 %. Tämä vaihtelee rotukoirilla tyypillisesti välillä 26 - 40 % ja sekaroituisilla välillä 33 - 46 %. Eli jo tuosta näkynee roturisteytyksen hyöty geenien monimuotoisuuden suhteen :-) 

Vuonna 2022 Nuppu kävi myös SmartDog kognitio -testissä. Tämä oli ihan itse haluamani extra-testi, koska koiran pääkopan toiminta kiinnostaa minua erityisesti :-) Yhteenveto testin tuloksista on oluettavissa Nupun omalla sivulla: Nuppu .

Vuosi 2023 on painottunut sitten terveystutkimuksiin. Vuoden aikana on tehty kooikkereiden roturisteytysohjelman vaatimat viralliset terveystutkimukset ja muutamat ylimääräisetkin harrastusten / kiinnostuksen vuoksi. Yhteenvedon tutkimustuloksista löydät tuolta Nupun omalta sivulta. Periaatteessa nämä tutkimustulokset mahdollistaisivat Nupun käyttämisen jatkojalostukseen, mutta tämä ratkaisu ei ole minun päätettävissäni.

Toukokuussa haettiin vielä virallisesta näyttelystä ulkomuodon arvostelu. Musta-valkeana koirana lopputuloksena oli jo ennakkoon arvattu 'Hylätty', koska tämä väri on määritelty kooikkereilla hylkääväksi väriksi. Oleellisempaa oli kuitenkin saada koiran rakenteesta se ulkomuototuomarin arvio. Nuppu osoittautui rakenteeltaan erittäin onnistuneeksi ja väriä lukuunottamatta hyvin kooikkerin rotumääritelmää vastaavaksi koiraksi. Tuomarimme Irina Poletaeva paneutui kuuden mukana olleen risteytysjälkeläisen arvosteluun antaumuksella ja asetti vielä lopuksi viisi siskosta paremmuusjärjestykseen Nupun päästessä aivan kärkeen <3

Jatkojalostukseen käytettävät F1-pennut päätetään viime kädessä Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan toimesta. Suomen kooikerhondje ry:n jalostustoimikunta antaa oman lausuntonsa, mitä pentuja rotuyhdistyksen näkökulmasta esitetään jatkojalostukseen käytettäväksi. Tämä prosessi on nyt aluillaan ja jalostustoimikunnassa pohditaan, missä laajuudessa kahdeksaa sisarusta voidaan käyttää jalostukseen ja jos karsintaa tehdään, niin millä ehdoilla sitä pitäisi toimikunnan mielestä tehdä. Odotamma lopputulosta jännityksellä.

Yhteenveto koko roturisteytyspentueen tutkimustulokista löytyy Suomen Kooikerhondje ry:n kotisivuilta tämän linjan seuranta-osiosta: Frodo-linja 

Lisätietoa Kooikerhondjen roturisteytysohjelmasta: Roturisteytysohjelma (kooikerhondje.fi)