Uutiset‎ > ‎

31.12.2015 Lonkkia, silmiä, polvia, tuontikoira, sukupuukoira, penturekisteröinti...

lähettänyt Hanna Parkkola 31.12.2015 klo 6.35
Näen kohta varmaan uniakin jo kooikkereiden sukutauluista ja terveystiedoista. Loppuvuodesta innostuin tekemään taulukkolaskentaohjelmalla sulhasehdokkaiden sukupuita ja risteyttämään niitä Täplän sukupuun kanssa. Etuna Kennelliiton mainioon KoiraNet-jalostustietojärjestelmään näistä sukupuista näkee myös sukulaisten terveystiedot, mitä ei KoiraNetin sukupuista näe. 

Olen vienyt jo yli kahdeksansadan koiran tiedot omaan taulukkooni selvittäessäni sukupuita. Mielessä pyörii vielä kunnianhimoisemmat haaveet eri sukujen tilastollisesta vertailusta lonkkavikojen suhteen. Se kun on meidän tapauksessa erityishuomiota vaativa aihepiiri. Kartoituksellani yritän saada selvyyttä, millaisen 'lonkka-suvun' voisi melko turvallisin mielin Täplän suvun kanssa yhdistää.

Rotuyhdistyshän antaa käyttää C-lonkkaisia koiria jalostuksessa, kunhan toinen osapuoli on A- tai B-lonkkainen. Jo viime kesänä päädyin itse ratkaisuun, että uroksen on oltava A-lonkkainen. Tämä linjaukseni on saanut entisestään vahvistusta jo nyt tekemieni kartoitusten pohjalta. Lisäksi näyttää sille, että syytä on tarkistaa myös koiran suvun lonkkahistoria lähimmät sivuhaarat mukaanlukien ainakin 3 - 4 sukupolven matkalta. Mitään hienoa numerofaktaa minulla ei ole näyttää, ainakaan vielä, mutta kyllähän nuo havainnot ovat yhdensuuntaisia sen kanssa, mitä muistelen lonkkavikojen periytymisestä lukeneeni.

Kun koirien tiedot alkavat vilistää silmissä vaikkei koneen näyttöä katsoisikaan, alkaa sitä väkisinkin välillä miettiä, olisiko kuitenkin helpompi vain ostaa valmis pentu kuin astuttaa itse narttu saadakseen uuden pennun. Kasvattajana kantaa omalla toiminnallaan vastuun siitä, mihin suuntaan rodun terveyttä vie ja osin siitäkin, millaiset elämät uudet pennut saavat elääkseen. Toisaalta, kun kerran on näitä sukuja alkanut vertailemaan ja tutkimaan, niin ei se oikean pennun löytäminenkään enää varmastikaan helppoa olisi. Kasvattajana sitä tuntee hyvin ainakin sen toisen osapuolen :)

Ote sukuselvityksen terveystiedoista

Comments