Uutiset‎ > ‎

12.6.2016 Mejä AVO 2

lähettänyt Hanna Parkkola 12.6.2016 klo 11.06
Mejä AVO 2 kesäkuussa 2016

Haasteellinen maasto ja ensimmäinen mejä-kokeemme

Tänään kokeilimme sitten ensimmäistä kertaa elämässä mejä-koetta Luhangassa. Ensikertalaisia olimme molemmat, koira ja ohjaaja. Maasto oli jo edellisenä päivänä jälkiä tehtäessä todettu hyvin haasteelliseksi. Opastamaltani jäljeltä lähti metso jälkeä tehdessä, matkanvarrelta löytyi kasa jonkin noin kooikkerin kokoisen koiran luita pääkallo ja leukaluut mukaanluettuina. sekä supikoiran huussi Ja tänään jäljen ajanut mäyräkoira bongasi jäljen lähettyviltä mitä ilmeisemmin käytössä olleen mäyrän tai muun luolan. Muilla jäljillä tehtiin havaintoja hirvien jäljistä sekä elävistä hirvistä ja epäiltiinpä yhden jäljen kulkevan villisikojen möyrimän alueen läpi. Hajuja riitti koirille verijäljen lisäksi siis runsaasti ihmeteltäväksi.

Vähällä treenauksella pohjustettu

Täplän kanssa emme olleet aiemmin tehneet kilometrin mittaista jälkeä. Viime syksynä teimme muutaman muutamia kymmeniä metrejä pitkän jäljen. Tänä keväänä ehdimme ajaa 3 pidempää, noin puolen kilometrin mittaista jälkeä. Tämä näkyi tänään Täplän suorituksessa. Tyttö selvästi ihmetteli välillä, että kauankos tätä pitää oikein jatkaa ennen herkkujen saamista.

Hyvin merkattu suoritus

Jo alkuosuudella ennen kokeen makua Täplä bongasi jäljen vierestä melko tuoreet oikeat hirven makuut ja tutki ne huolella läpi. Sen jälkeen varsinkin neiti oli sitä mieltä, että valmista tuli ja hukka peri. Palautuksen jälkeen matka jatkui tehtyjen makuiden läpi kohti kaatoa välillä joutuisaa kävelyvauhtia ja välillä vähän rauhallisemmin ja jopa ihmettelemään pysähdellen. Toista kertaa ei kuitenkaan ollut tarve jäljelle palauttaa, vaan tovin haahuilun jälkeen matka jatkui ihan omatoimisesti. Makuut Täplä merkkasi perusteellisesti varmistamalla merkitsemisen pissimällä makuulle :-D Kaato haisteltiin huolella ja sitten olikin herkuttelun aika...

Yllätyksellinen tulos

Itse en kummoista tulosta odottanut, kun en tuntenut arviointiperiaatteita oikeastaan ollenkaan. Varovasti kysyin tuomarilta jäljen jälkeen, että menikös se edes läpi. Tuomari totesi, että kyllä siitä tulos tulee. Jäin odottamaan lähinnä kolmosta. Yllätys oli suuri, kun tulostenjulkistustilaisuudessa paljastui, että tulos olikin AVO 2 ja Täplä oli suoriutunut seitsemästä AVO-koirasta toiseksi parhaiten. Voittaja-tollerikin kiilasi vain yhdellä pisteellä edelle! Olin niin häkeltynyt, etten meinannut tajuta edes pöytäkirjaa lähteä itselleni hakemaan :-D Olosuhteiden haasteellisuudesta kertoo jotain sekin, että seitsemästä AVO-luokkalaisesta vain kaksi sai hyväksytyn tuloksen.

Täplän pöytäkirjamerkinnät

 Jäljestämishalukkuus    4 / 6
 Jäljestämisvarmuus  6 /12
 Työskentelyn etenevyys  6 / 10
 Lähdön, kulmauksien, makauksien ja kaadon selvittämiskyky sekä tiedottaminen / kaadolla haukkuminen 14 / 14
 Käyttäytyminen kaadolla  3 / 3
 Yleisvaikutelma  3 / 5
 Yhteensä 36 / 50

Koeselostus

Täplä ohjataan jäljelle. Osittain ilmavainun turvin edetään tarkasti jäljen päällä, tai aivan tuntumassa. Ensimmäisen osuuden lopulla on hirven makuu, jota koira jää tarkastelemaan. Jatkaa kuitenkin hetken, kunnes pysähtyy, eikä jatka työskentelyä edes kehotuksella. Tästä hukka ja puhdas jälki, jota etenee kulmalle. Merkkaa makuun ja rengastaa uudelle osuudelle. Toisen osuuden Täplä jäljestää hyvin ja verkkaista vauhtia edeten. Hieman ennen kulmaa eteneminen pysähtyy metsäautotien ylityksen kohdalla hetkeksi, mutta päättää jatkaa eteenpäin. Toinen kulma rengastaen ja makaus hyvin merkaten. Kolmatta osuutta edetään vauhdikkaammin lähes loppuun. Jokin haju vie hetkeksi sivuun. Tuulen puuska tuo verenhajun nenään ja jälki löytyy. Suoraan sorkalle, jota haistelee. Harjoitusta lisää ja jälkivarmuus paranee.

Comments